Σελίδες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

7 περγαμόντα  ( η φλούδα είναι πάνω κάτω 600 γραμμάρια)
1 κιλό ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
Χυμός ενός λεμονιού


Εκτέλεση:

Αφήνουμε για λίγη ώρα τα περγαμόντα σε μια λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε πολύ καλά ( με σφουγγαράκι ή βουρτσάκι  κατά προτίμηση).  Με λεπτό τρίφτη αφαιρούμε το ξύσμα πάνω πάνω  . 
Τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 λωρίδες (ανάλογα το μέγεθός τους) όπως τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά όσες ίνες φαίνονται στο εσωτερικό τους.

Βάζουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και τις βράζουμε για 10 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Χύνουμε το καυτό νερό και γεμίζουμε με κρύο την κατσαρόλα. Τις αφήνουμε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τις πιάσουμε. Μετά τις κόβουμε σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες .
Επαναλαμβάνουμε  το βράσιμο –των λωρίδων πια- για άλλες δυο φορές. 

Αν την τελευταία φορά δεν έχουν μαλακώσει αρκετά τις αφήνουμε να βράζουν περισσότερο χρόνο.  Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει  ( ο βαθμός ξεπικρίσματος είναι και λίγο προσωπική επιλογή). Αν θέλουμε να γλυκάνουν και άλλο τις βράζουμε άλλη μια φορά ή τις αφήνουμε για ένα βράδυ σε κρύο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό που έχουν συγκρατήσει. Τις πιέζουμε μάλιστα ελαφρά στο στραγγιστήρι  να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό. 

Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με τη 1,5 κούπα νερό , ανακατεύουμε ,   και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη  και αρχίσει να κοχλάζει  το σιρόπι , προσθέτουμε  τις φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.  Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει το γλυκό μας  για 20-24 ώρες. Ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει.

Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Βάζουμε καυτό το γλυκό σε καυτά βάζα που έχουμε αποστειρώσει (τα πιάνουμε προσεκτικά με μια πετσέτα), τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε ντουλάπι.  Όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου